Go to ...

Kaatsclub Amsterdam

Alles over Kaatsen in Amsterdam

Zoeken

RSS Feed

september 22, 2021

NK kaatsen voor dames te Amsterdam zeer geslaagd


NK Dames 2011 finale te AmsterdamOnder het mom ‘Amsterdam, the place to be’ kan Kaatsclub Amsterdam terug zien op een zeer, zeer geslaagd Nederlands Kampioenschap kaatsen voor dames te Amsterdam op 18 juni 2011. Ook al moest het veld vrijdagavond voorafgaande in de stromende regen gelegd worden, regende het zaterdagochtend vroeg nog  pijpestelen, om 08.30 uur konden de eerste deelneemsters, genodigden en belangstelling door het voltallige bestuur van Lolke Bierma, Nynke Brandsma en Jitze Koops, strak in pak,  welkom geheten worden in het restaurant van het Ronald McDonald Centre in Amsterdam-Noord. Wedstrijdleider Wopke Dotinga en hoofdkeurmeesters Berend Smit en Maurice Noorman zetten rond 09.30 uur alle vrijwilligers/keurmeesters op hun plaats, waarna de scheidsrechters Durk Wierstra en Sipke Hiemstra de laatste instructies konden verzorgen. In zijn welkomst woord memoreerde Lolke Bierma, voorzitter van Kaatsclub Amsterdam, even aan het toch welk unieke feit dat Kaatsclub Amsterdam er in geslaagd was, in navolging van het NK kaatsen voor jongen in 2002,  de organisatie van het NK kaatsen voor Dames in 2011  naar Amsterdam te krijgen, waaraan ook een partuur van Amsterdam, bestaande uit Nynke Brandsma, Jessica Huizinga en Ilona Blanksma, zou deelnemen.

In de eerste omloop was er gelijk al een spectaculaire partij tussen de parturen van Sint Annaparochie en Grou die Grou met 5-4 en 6-6 won. Ook de partij tussen Berlikum en Bolsward was zeer spannend, welke Bolward op 3-5 en 6-6 in haar voordeel wist te beslissen. Het partuur van Amsterdam zat het niet helemaal mee. Zo kon op meerdere cruciale momenten in de wedstrijd  op de stand 6-6 net niet de kaats behouden worden of viel de opgeslagen bal, als gevolg van de stormachtige wind, net buiten de lijnen.
De regen en wind was in de loop van de wedstrijd flink toegenomen, zonder dat dit overigens gevolgen had voor het prima te bespelen veld, maar rond 12.00 uur wist bestuurslid Jitze Koops, na raadpleging  van buienradar, te melden dat het rest van de middag droog zou blijven en zonnig zou worden, hetgeen met gejuich werd ontvangen. Tussen de partijen door werd een ieder tijdens NK aanwezige getrakteerd op een puddingbroodje, welke via Marco Lautenbach door bakkerij Nol Bertram waren aangeboden. In de 2e omloop was er een spannende partij tussen Mantgum en Boazum, welke laatstgenoemde pas met alles aan de hang, dus 5-5 en 6-6 wist te winnen. Ook de partij tussen Leeuwarden en Franeker mocht er zijn, welke pas op 5-5 en 6-2 in het voordeel van Franeker werd beslist. Tussen de wedstrijden door kon het publiek genieten van de muzikale omlijsting, welke verzorgd werd door Hein Jaap Hilarides, lid van Kaatsclub Amsterdam. In de 3e omloop walste Grou met 5-0 en 6-2 over Dronrijp heen en moest Franeker pas op 4-5 en 4-6 haar meerdere erkennen in het partuur van Ee. In de halve finale kreeg het partuur van Bolward, bestaande uit G
éjanna Dijkstra, Feikje Bouhuis en Fenna Zeinstra niet echt grip op de wedstrijd en verloren dan ook met 5-3 en 6-2 van Grou. Voorafgaande aan de finale werd niet het gebruikelijke Fries volkslied gespeeld, maar had Kaatsclub Amsterdam een aardigheidje bedacht door een 2-tal charmante, vrouwelijke, blazers de Eurovisie tune ten gehore te laten brengen, hiermee inspelend op de wens van van de KNKB om bij de Olympische Spelen in 2016 het kaatsen als demonstratiesport op het programma te krijgen. In de finale won het partuur van Ee, bestaande uit de kaatsters Froukje Wolters, Sjoukje Visser en Aukje van Kuiken, voor de 2e opeenvolgende keer het Nederlands Kampioenschap tegen het partuur van Grou, bestaande uit Nynke Sinnema, Debora Oosterman en Afke Hylkema, die wel hun best deden, maar op een paar cruciale momenten op de stand van 6-6 de bal net verkeerd voor hun partuur resp. langs perklijn zagen vallen en via de bovenpaal zagen gaan.
Tijdens de prijsuitreiking roemde Sipke Saakstra, voorzitter van de KNKB, de schitterende en perfecte promotie, ambiance, sfeer, accommodatie, organisatie en gastvrijheid die Kaatsclub Amsterdam in aanloop naar en tijdens het NK heeft laten zien en doen beleven. Mede daarom bleven ook veel deelnemers en bezoekers na afloop hangen om nog even na te kaarten en te genieten van de muziek van Hein Jaap Hilarides. Voor alle vrijwilligers van Kaatsclub Amsterdam was er ’s avonds nog een afterparty in vorm van buffet en uit houten fust bier tappen georganiseerd in bierbrouwerij-eetcafé de Prael in de Armsteeg te Amsterdam


Amsterdam, the place to be| fotoalbum